Huis huren of kopen?

huis huren of kopen
Huren of kopen, wat kies jij?

Een dak boven je hoofd hebben is zo ongeveer het belangrijkste wat er is. In eerste instantie is een huis er natuurlijk om in te wonen, maar je wilt ook wel in een goede buurt wonen met gezellige mensen.

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, kiezen veel mensen ervoor om eerst te huren. Het geeft je vrijheid, je kunt immers op ieder moment de huur opzeggen. Maar in deze tijden is het ook buitengewoon interessant om een huis te kopen.

De huizenprijzen liggen zeer laag en de rente op hypotheken is ook erg laag. Maandelijks betaal je vaak minder aan een hypotheek dan wanneer je het zelfde huis zou huren.

Toch is het wel iets om goed over na te denken, want wanneer je eigenaar bent van een woning moet je er ook voor zorgen dat het onderhoud gedaan wordt. Huur je de woning, dan ligt deze verantwoordelijkheid bij de verhuurder. Als je een woning koopt, kun je er natuurlijk ook altijd weer vanaf. Maar dat gaat een stuk minder makkelijk dan bij een huurhuis. Het is dus wel iets om goed over na te denken.

Kopen een stuk officiƫler dan huren

Bij het kopen van een huis komt een stuk meer kijken dan bij het huren van een woning. Aangezien jij (of jullie) eigenaar zal worden van het pand, moet dit officieel gebeuren.

Natuurlijk moet je als je een woning gaat huren ook een huurcontract tekenen, maar bij kopen moet eerst een rapport gemaakt worden. Dit is vereist om een hypotheek te krijgen. De bank wil namelijk weten of er geen verborgen gebreken zijn aan het onderpand.

Nadat alles is geregeld, zal er ook een notaris aan te pas moeten komen. Deze zal ervoor zorgen dat de aktes in orde worden gemaakt, deze kosten komen er ook nog bij. Dat is wel iets om rekening mee te houden, maar de bank of hypotheekverstrekker zal hier doorgaans ook de nodige uitleg over geven. Zodra alles is getekend, zal de woning op jou of jullie naam staan en ben je dus officieel eigenaar.

Bezoek een Notaris Antwerpen voor meer informatie:

Notaris Jelle Van Hove
Amerikalei 79
2000 Antwerpen
http://www.notarisvanhove.be/