De Rotterdamse ondernemer die zaken wil gaan doen in het buitenland

De Rotterdammer een ondernemend volkje. Helemaal niets mis mee, goed zelfs! Zo doen ook veel ondernemers zaken met het buitenland. Er worden goederen of diensten geleverd aan bedrijven (of particulieren in het buitenland).

zaken doen met belgieZo doen veel Rotterdamse ondernemers bijvoorbeeld zaken met Belgen. Ook in de levensmiddelenindustrie doen Nederlanders veel zaken met het buitenland. Als u zo’n ondernemer bent en u gaat voor het eerst zaken doen met een buitenlands bedrijf, waar moet u dan op letten? In dit artikel een uitleg.

Als u zaken gaat doen met een ander Europees land, dan is gaat dit via de zogenaamde ‘intracommunautaire levering’. Het is ten eerste belangrijk dat u het BTW nummer ontvangt van uw zaken partner in het buitenland. Via een tool van de Europese Unie kunt u het BTW nummer vervolgens controleren. Dit is erg belangrijk dat het klopt, want als dit namelijk niet klopt zorgt dit voor problemen.

De intracommunautaire levering om zaken te doen met het buitenland

Als u de factuur gaat opmaken, dan is er in uw boekhoudpakket waarschijnlijk een functionaliteit opgenomen om deze intracommunautaire levering in orde te maken. Vraag bij uw leverancier van het pakket na hoe dit werkt. Het is in ieder geval erg belangrijk dat het BTW nummer van uw partner in het buitenland op de factuur vermeldt staat.

Bij uw BTW aangifte dient u een extra handeling te doen. Op de site van de belastingdienst kunt u deze prestaties in het buitenland aangeven. Uw boekhoud pakket kan in veel gevallen zorgen voor een uitdraai van deze prestaties. De belastingdienst wil het BTW nummer van uw klant weten en hoeveel u aan dit BTW nummer verkocht heeft.

Zaken doen met het buitenland kan wel een beetje spannend zijn. Sommige ondernemers denken dat wanneer facturen niet betaald worden, ze geen poot hebben om op te staan. Dit is niet helemaal het geval. De regels voor incasso zijn in Europa grotendeels gelijk. Dat wil zeggen dat een incassobureau of een deurwaarder u ook kan helpen bij het incasseren van openstaande rekeningen in het buitenland. Om problemen te voorkomen is het wel altijd belangrijk het BTW nummer te controleren en verifiëren.